WERKGROEP STEUN AAN VLUCHTELINGEN WERKGROEP STEUN AAN VLUCHTELINGEN
De eerste  Meat and EAT met  bewoners AZC Campanille, bij Goutumers thuis: Een warm succesverhaal!

Op woensdag 4 oktober was het eindelijk zo ver: Om 18.15 u mochten mijn man Gerard en ik met een blij kloppend hart onze twee gasten gaan ophalen bij het AZC Campanille voor de eerste Meat and Eat bij ons thuis.

Onze eettafel was feestelijk gedekt, en de 2 overheerlijke groententaarten , die Gerard met veel zorg en liefde had bereid,  stonden al lekker te sputteren in de oven.  Om onze gasten meteen welkom te laten voelen, hadden we al gezorgd voor welkomstgeschenkjes- en kaartjes, die al mooi stonden te pronken op hun eetborden.
Wij waren er helemaal klaar!

Omdat wij op de openhuis dag van 23 september al kennis hadden gemaakt met onze twee vrolijke en zeer vriendelijke gasten Ashraf en Khaleb, was het meteen een hartelijke weerzien. Op weg naar ons huis kakelden we druk over en weer met elkaar als een stelletje opgewonden kippen.  Zoveel hadden we elkaar al te vertellen.  Gelukkig sprak vooral Klaleb een aardig mondje Engels en kon hij alles vertalen voor Ashraf , die  iets minder de Engelse taal beheerste. (maar die tijdens het eten ons al wel heel trots een paar Nederlandse zinnen liet horen)

Wat hebben we met ons vieren een gezellige en enerverende avond beleefd!
 Het was zo fijn om deze twee mannen zo te zien smullen en genieten van onze maaltijd. Bij het zien van ons zelfgemaakte toetje, viel er zelfs een bewonderende “O, my god!” te horen. Hun ogen straalden.
 
Het was zo indrukwekkend om hun foto’s te mogen zien, en hun verhalen te mogen horen, van en over hun echtgenoten en kinderen, familie en vrienden in Syrië. Sommige verhalen waren hartverscheurend en raakten ons tot op het bot. Soms waren de verhalen ook hartverwarmend omdat ze zo vol liefde waren over hun achtergebleven gezinnen. Maar ze waren omgekeerd ook heel belangstellend over ons wel en wee.

Naarmate de avond vorderde en we steeds meer met elkaar vertrouwd geraakten, kwam ook de humor om het hoekje kijken en o, wat hebben we samen ontzettend gelachen om de grapjes die we naar elkaar toe maakten. Het werd echt ouderwets Hollands gezellig.

Wat ons ook zeker heeft getroffen is de goede inborst van deze twee mannen: zo beleefd en goedhartig, zo dankbaar en zo behulpzaam en zo gemotiveerd om zich hier goed aan te passen aan het leven hier in Goutum en Nederland.  Zo vol hoop om hier een veiliger en vreedzamer leven te vinden en te kunnen herenigd worden met hun gezin. Wat waren we blij dat we deze stap hebben gezet.

Het was dan voor beide partijen aan het eind van de avond dan ook direct zo klaar als een klontje: Dit is voor herhaling vatbaar en beide mannen stonden te springen om de volgende keer voor ons te koken.  De koe werd bij de hoorns gevat en er werd al druk kookbeurten afgesproken voor de komende keren: Khaleb kookt de volgende keer, daarna ikzelf en daarna kookt Ashraf.  Natuurlijk betalen wij dan telkens de boodschappen. Dat is het minste dat we kunnen doen voor deze mannen die nu zelf zo weinig te makken hebben.
De eerstvolgende keer is al binnen twee weken en dan gaan we de trouwdag vieren van Khaleb en zijn vrouw.  Zij zal op die dag via videobellen op afstand even meevieren.  Hoe prachtig is dat???!!!

We moesten Khaleb en Ashraf helaas vertellen dat er voor dit mooie initiatief te weinig gastgezinnen waren gevonden om alle bewoners te kunnen uitnodigen die zich hiervoor hadden opgegeven.
Dit betreurden ze ten zeerste en zeiden ons toen: “Al deze mannen die in het AZC verblijven voelen zich hier nu zo eenzaam zo zonder hun familie en vrienden.  Het is zo belangrijk voor ons om zo veel mogelijk de kans te krijgen om uit ons isolement te komen.  Als is het maar voor even, zoals nu wij hier bij jullie.  Het doet ons zo veel deugd.”  Nou dan slik je wel even, en dan wil je graag meer kunnen doen dan je al doet.

We spraken toen met elkaar af dat wij met ons verhaal over onze 1e Meet and Eat  - ervaring met hun,  een warme oproep zouden doen in de Diggelfjoer.  Hier waren de mannen zo blij mee dat ze onmiddellijk hiervoor hun toestemming gaven.  We mogen hun voornamen noemen en we mogen zelfs een foto van hen plaatsen.  Zo belangrijk vinden ze het dat hier meer aandacht voor komt. Gelieve daarom hier respectvol mee om te gaan.

Dus lieve Goutumers, twijfel niet langer en waag ook een keer de sprong om je huis open te stellen voor een bewoner van het AZC Campanille tijdens de volgende Mea tand Eat. 
Dit initiatief gaat door op elke eerste woensdag van de maand.  Je geeft je een paar weken voorafgaand aan die woensdag op en dat mag ook eenmalig zijn, dus je hangt nergens aan vast.  Maar als je een goede klik hebt met je gast of gasten, zoals wij dat hebben, dan kan je samen op eigen initiatief besluiten met deze gast(en) om het samen voort te zetten zo vaak en wanneer jij en zij zelf willen.

Wij hopen van harte dat we door onze ervaring te delen, zo kunnen bijdragen aan een vermeerdering van het aantal gastgezinnen zodat nog meer AZC bewoners een volgende keer kunnen genieten van een gezellige avond bij een gastvrije Goutumer.  Wij danken jullie alvast hartelijk in hun naam.

Opgeven kan per email bij: meeteneatgoutum@gmail.com

Erna Dalemans

 
terug