PASTORALE BIJDRAGE PASTORALE BIJDRAGE
Mei
We zijn halverwege de maand mei. Deze maand heet ook wel de bloeimaand. Geen wonder want het is de maand, waarin de natuur volop tot leven komt. We zien om ons heen de uitbundig bloeiende fruitbomen vol bloesem en tuinen vol bloemenpracht. 
Katholieke mensen verbinden deze lentemaand vooral met Maria en de Mariaprocessies. Vaak gaan die processies gepaard met een bloemen- en kaarsenhulde in Mariakapellen. Vooral lelies en rozen worden vaak geassocieerd met Maria.  
Mei was van oudsher de maand van de liefde. Rond de eerste dag vonden talrijke meifeesten plaats. Tot laat in de avond werd er vaak gedanst rond de meiboom en zochten geliefden toenadering tot elkaar. Mei was ook bij uitstek de tijd waarin getrouwd werd. 
Mei stond lange tijd ook bekend als de verhuismaand. In Friesland kennen we de Âlde Maaie. Dat is 12 mei, de dag waarop arbeiders een nieuw jaarcontract kregen en de ene boer en baas verruilden voor een andere. De nieuwe baan had meestal tot gevolg dat de arbeider en gezin moesten verhuizen rond die datum. 
Mei is de maand, die een verbinding vormt tussen Pasen en Pinksteren: het nieuwe opgestane leven van Christus krijgt in deze wereld vleugels door de kracht van de Heilige Geest.  
Kortom mei is in velerlei opzicht een betekenisvolle maand. We mogen ons dan ook laten inspireren waar deze maand voor staat, namelijk voor groei en bloei, liefde en blijdschap, vruchtbaarheid en verandering. 
Veel van deze positieve aspecten vind ik terug in het lied: ”Aan U behoort, o Heer der heren” (Liedboek nr. 978) van de dichter Jan Wit (1914 - 1980). Door zijn levenslange blindheid heeft Jan Wit de ontluikende lente nooit kunnen zien. Toch weet hij in dit lied de schepping met prachtige beelden weer te geven. En hij doet dat vanuit zijn geloof dat de aarde met haar wel en wee toebehoort aan God. En dat God zijn schepping – en daarmee ook ons - niet vergeet. 
Graag wens ik u nog een mooie meimaand toe en een gezegende zomertijd.

Pier Prins 
 
terug