PASTORALE BIJDRAGE PASTORALE BIJDRAGE


Over het wenende engeltje van Amiens
Enige tijd geleden waren wij in het Franse Amiens. Die stad ligt in de voormalige regio Picardië. Het is het gebied van de Somme, waar in de eerste Wereldoorlog zo vreselijk zwaar gevochten is.
In Amiens staat de Kathedrale basiliek van Onze-Lieve-Vrouw, de Notre Dame. Het is de grootste gotische kathedraal van Frankrijk en behoort tot een van de zuiverste voorbeelden daarvan. De bouw werd begonnen in 1220 en duurde ongeveer 180 jaar tot de laatste bijgebouwen voltooid waren. Het gebouw heeft buitenwerks een lengte van 145 m, de hoogte van de nok van het dak is 56 m en de hoogte van de spits is 112,70 m. De kathedraal is rijk versierd met tal van beelden en ornamenten.
In deze kathedraal werd in 1804 Napoleon Bonaparte tot keizer van Frankrijk gekroond.
Ergens achterin deze indrukwekkende kathedraal vind je een door beeldhouwer Nicolaas Blasset gemaakt grafmonument: een huilend engeltje op de grafsteen van de in 1628 gestorven heilige kanunnik Messire Guislan Lucas.
Lange tijd had het beeldje geen specifieke betekenis, maar dat veranderde in de Eerste Wereldoorlog. Toen werd het gepromoveerd tot meesterwerk doordat geallieerde soldaten troost vonden in dat engeltje. Het engeltje huilde om alle ellende in de loopgraven. Een ansichtkaart met een foto van dit engeltje werd in die tijd een ongekende hit en over de hele wereld verspreid.

Wij hebben geruime tijd naar dat huilende engeltje gekeken en begrepen door de actualiteit om ons heen waarom dat beeldje die soldaten toen zo aansprak. Als vanzelf dachten we aan de narigheid door de oorlogen in onze tijd, die in Oekraïne, in Gaza, in Soedan. En aan de klimaatverandering, het grote tal van vluchtelingen en de toegenomen individualisatie en de secularisatie.
Zou het effect hebben als al leden van onze kerk deze ansichtkaart zouden sturen naar de leiders van de landen van onze wereld, met een oproep tot bezinning omdat er nu zo veel ellende is?
Wij denken van wel.
Maar daarbij hoort dan op de achterkant van deze kaart een symbool van het alternatief te staan. Bij voorbeeld een hartje en een zonnetje. Als een oproep om meer te leven naar de regel van Gods liefde. Dat is toch de rijkdom van ons geloof in Jezus!


Trudi Gorter


 
terug