MEDITATIE MEDITATIE
Een klein zinnetje
In oktober 2023 bezochten wij het inspiratiefestival, georganiseerd door de PKN op Terschelling. Daar woonden wij een lezing bij van Kader Abdolah, de bekende schrijver, onder andere van het boek; Het huis van de moskee. Toen hij pas in Nederland kwam wonen, leek het net alsof hij gevangen zat in een kooi. Hij sprak de taal niet, kende geen mens en voelde zich eenzaam. Toen moest hij denken aan het verhaal over een papegaai wat zijn grootmoeder hem als kind vertelde. Het kwam er op neer dat je je uit de kooi kon bevrijden, door een klein zinnetje te bedenken. Kader Abdolah bedacht het volgende: “Ik ga Nederlands leren en een boek schrijven”.  Dat is hem uiteindelijk gelukt!
Een nieuw jaar ligt voor ons en we hebben allemaal te maken met dingen die ons kooien. U kunt het zelf persoonlijk wel invullen. Wat kan helpen? Een klein zinnetje bedenken wat je kan bevrijden.
Zelf denk ik aan een zin die mij ooit geschonken werd tijdens een droom. Het was een lastige periode in mijn leven, op een nacht droomde ik van een rijkversierde vaas die gevuld was met prachtige bloemen. Ik hoorde de zin: “Jouw beker stroomt over, heil en goedertierenheid zullen je volgen”(Psalm 23).  Ik herinner me nu nog dat ik heel blij en bemoedigd wakker werd, ook al was mijn situatie hetzelfde gebleven.
Kleine zinnetjes die van “boven” komen, taal van elders. Het komt niet uit ons, maar van de overkant, de kant van God. Zij kunnen ons bevrijden uit de kooi van onderdrukkende aspecten in ons leven.
Welk klein zinnetje draagt u met zich mee in het nieuwe jaar?
Annemiek Heerma

 
terug