MEDITATIE MEDITATIE


Je bent zo mooi anders dan ik, natuurlijk niet meer of minder maar zo mooi anders, ik zou je nooit anders dan anders willen.

Deze kaart met de tekst van Hans Andreus ontving ik tijdens een inspiratieweekend van een vriendin. Inmiddels staat die in een lijstje op mijn bureau. Prachtig gedicht! Alleen klopt het niet altijd met mijn werkelijkheid. Je hebt van die momenten…. Dan kan je de kaart wel in stukjes scheuren en in de prullenbak mikken. Altijd speelt de vraag hoe je je moet verhouden tot de ander, dat is een universeel thema. Hoe doe je dat?

Zelf ga ik ervanuit dat de ander niet ‘zo anders’ is. Maar goed, als je zo denkt, dan ontneem je iemand zijn eigenheid. Af en toe ben ik ook een vreemdeling voor mezelf en daarom word ik voorzichtig richting die ander; de vreemdeling mag vreemd blijven. Dat vind ik best pittig, want ik ben geneigd verschillen te relativeren. Toch vallen die niet op te heffen!

Als we kijken naar de schepping, dan zien we dat die ruimte maakt voor diversiteit. En daarbinnen is een relatie tussen God, de ander en jezelf mogelijk. Daarom kan je niet meteen eisen stellen aan die ander. Ook als de ander zegt dat hij niks met mij of met God te maken heeft, word ik niet van zorg ontslagen. Je hebt je nu eenmaal te verhouden tot de ander!

We kennen allen het gebod: “Gij zult de naaste liefhebben als uzelf”. Dit hoeft niet per definitie op een direct familielid te slaan, maar op “de geliefde mens”. Die hebben we lief, omdat hij/zij naar het evenbeeld van God gemaakt is. Dit geeft je als mens waardigheid, om jezelf als beelddrager te zien. Jonathan Sachs (1948-2020), een joodse opperrabbijn zegt dat onze waardigheid als persoon juist geworteld is in het feit dat niemand van ons precies hetzelfde is als de ander. Het beeld van God kun je vinden in de diversiteit. Waak over Gods gelijkenis op aard, dat is een opdracht! De mens heeft mogelijkheden van God gekregen om dat te doen.

Voordat ik de deur uitga, toch nog maar eens een blik op de kaart werpen!

Annemiek Heerma


 
terug