LUNCH MET VLUCHTELINGEN LUNCH MET VLUCHTELINGEN
 Lunch met de bewoners van het WTC
“Alle werkelijke leven is ontmoeting”. Aan deze uitspraak van Martin Buber (filosoof) moest ik denken tijdens de lunch met de bewoners van het WTC.
Op zaterdag 16 juli hebben we als gemeente  de vluchtelingen uitgenodigd in Màrkant te Zuiderburen. Rond half 1 druppelden de eerste mensen binnen, waaronder ook gezinnen met kinderen. Er stond een gedekte tafel klaar met salades, soep, een couscous-schotel, hartige taart en zoveel meer lekkers.
In een kring werden we welkom geheten en staken een kaars aan met de tekst “Goodness is stronger then evil”, een zin uit een gebed van Desmond Tutu. Door middel van een spel maakten we kennis met elkaar en hierdoor raakte het ijs al snel gebroken. Iedereen die in een land was geboren met bijvoorbeeld een A mocht opstaan en hun naam noemen. Zo stonden er mensen op uit de landen; Afghanistan, Columbia, Iran, Pakistan, El Salvador, etc. Met een beetje Engels en handen en voetenwerk lukte het prima om elkaar te begrijpen. Voordat we gingen lunchen baden we samen het “Onze Vader” in het Engels.
De kinderen raakten al snel met elkaar “in gesprek” tijdens het versieren van cupcakes. Er was een vader die buiten pannenkoeken stond te bakken, dat was echt een enorme verrassing! Na het eten vertrokken we naar de speeltuin voor de Maximaschool. Kinderen vermaakten zich prima met de kabelbaan en een bal. Met volwassenen hebben we oud Hollandse kringspelletjes gespeeld, zoals: zakdoekje leggen en twee emmertjes water halen. Dat zorgde voor veel plezier! Daarnaast hoorde ik indrukwekkende verhalen van twee jonge vrouwen die alleen gevlucht waren en ervan droomden om hier te studeren. Kortom, het was een bijzondere middag, waar we met elkaar de bewoners een paar ontspannen uurtjes konden bezorgen. We sloten het samenzijn af met een ijsje en rond half 3 stonden de chauffeurs klaar om de bewoners terug te brengen.
Tot slot wil ik mijn dank uitspreken aan iedereen die een steentje heeft bijgedragen, in het bijzonder Jenny Mink, die het initiatief heeft genomen.
Annemiek Heerma
 
terug