GAST AAN TAFEL GAST AAN TAFEL


De ogen van de ander
Op woensdagmiddag 16 november ging om vijf uur de deur open van het dorpshuis “Ien en Mien” te Goutum. Bij het binnentreden rook je meteen de verrukkelijke etensgeuren. Er werd een maaltijd bereid door een aantal vluchtelingen uit Heliconstate. De koks hebben gekookt voor dorpsbewoners, leden van de Agneskerk en medevluchtelingen. Zij waren die dag al om 10 uur begonnen!
Met nieuwsgierige blikken druppelden mensen de gezellige ruimte binnen, waar de tafels al mooi gedekt waren. Bij onbekende mensen aan tafel gaan zitten is best even wennen. Maar het eten is dan een gemakkelijke gesprekspartner, dus over de gerechten werden verschillende meningen gegeven. Het was mooi dat er ook kinderen aanwezig waren, die al een aardig mondje Nederlands konden praten. Het gaf een gevoel van gemeenschap, wat belangrijk is in deze tijd waar allerlei verbindingen wegvallen tussen mensen.
De ontmoetingen aan tafel zorgden ervoor dat je buiten je eigen kleine wereld kan kijken. Er gebeurt iets in jezelf, als je in de ogen van de ander kijkt. Het mensbeeld van de filosoof Levinas (1906-1995): ik herken mezelf in de blik van de ander onderstreept deze gedachte.
Vluchtelingen zijn afhankelijk van hulp, dat voelt heel ongemakkelijk voor ze. Als je als mens een ontvangende houding aan kan nemen zorgt dat voor eigenwaarde bij de kwetsbare medemens en waardering voor elkaar. Er is sprake van wederkerigheid: ‘Ik beteken iets voor u en u betekent iets voor mij’, dat is immers de kern van samenleven! Het is belangrijk om aan de ander vertrouwen te geven en dat is wat er die avond gebeurde!
Hartelijk dank voor de giften en dank aan de vrijwilligers en beheerders van Ien en Mien, die deze activiteit mogelijk hebben gemaakt!
Namens alle vrijwilligers,
Annemiek Heerma 
terug