GA JE MEE? GA JE MEE?
Ga je mee? Waar gaan we dan naar toe? Naar de kerk, de kroeg of naar Kollum? Dit zijn plekken waar we ons een voorstelling van kunnen maken. Maar als iemand aan je vraagt om in een gammele boot te stappen, naar een vreemd land te reizen en je door een woud van regels heen te worstelen? Ga je dan mee?
Het overkwam twee jonge vrouwen, vluchtelingen van rond de 40 jaar. Op een zomerse dag in juni had ik met hen afgesproken. Ze stonden geduldig te wachten voor de deur van de Agneskerk. Eenmaal binnen vroeg één van hen of ik de IND wilde bellen, wachttijd: 3 kwartier, het antwoord: geduld hebben. Wachten……. tja, dat hadden ze in Nederland wel geleerd. Daar tegenover staat de hoop om door te gaan. Hoop is vaak een koppige, bewuste keuze in een donkere wereld, waarbij je gevoel over hoe het gaat niet bepalend is.
De vrouwen vroegen of ze een kaars mochten aansteken. Daar zaten we dan in een kring om de lichtstralen. Er volgde een gebed; met zijn drieën baden we het “Onze Vader”, in het Arabisch en in het Nederlands. Dat was een bijzonder moment, het deed ons beseffen dat we één waren, daar in die eeuwenoude kerk (Gal.:3:26-29).
Wat ontdek je als je meegaat? Dat je geloof, hoop en liefde moet oefenen, door samen te bidden, de bijbel te lezen en te zingen. Dat helpt je om een onbekende toekomst in te gaan, die gaan we in met een belofte! Een onwankelbare belofte van God, dat er een weg is, als de (A) ander met je meeloopt!
“Ga je mee ?”, het thema van het kerkelijk jaar. Van harte uitgenodigd om samen actief handen en voeten te geven aan het drietal; geloof, hoop en liefde!
Annemiek Heerma

 
terug