GROEP HELP MIJ LEVEN 2018 NAAR RIO DE JANEIRO GROEP HELP MIJ LEVEN 2018 NAAR RIO DE JANEIRO

Van 24 juli tot en met 11 augustus zijn wij als groep van 11 man/vrouw/jong/ouder bij Robert Smits  geweest om hem en zijn team te ondersteunen met hun werk in de sloppenwijken van Rio de Janeiro en op de woonboerderij Sitio Shalom in Pequeri.
 
Van tevoren hadden we met de groep vele acties gedaan om te klussen – want vliegreis en verblijfkosten betaalt iedereen zelf – en ondertussen was de teller goed opgelopen. Op Schiphol haalden we de magische grens van 10.000 euro waar we allemaal erg blij om waren.
 
In Rio hebben we in de sloppenwijk Antares geklust door het schooltje rondom helemaal weer in de verf te zetten inclusief de muurtekening en een vloer gelegd in het jongerencentrum. Met de kinderen vliegers gemaakt en met loombandjes geknutseld. Erg bijzonder om daar te zijn.
In Antares was het donderdag rustig maar werd het in de loop van vrijdag erg onrustig. Dit was  spannend, maar gelukkig zijn wij allemaal goed en veilig weer thuisgekomen. Voor de inwoners zelf gold dat niet. Zij zijn ruim 14 dagen in oorlogsgebied geweest en we hoorden sinds gisteren van Robert dat nu eindelijk het leger heeft ingegrepen en dat de inwoners weer even kunnen ademhalen.
 
In Pedra Lisa konden we met het klusgeld een huisje financieren voor een vrouw met drie kleine kinderen, die op een erg gevaarlijk punt in de wijk woont en nu naar een rustiger plaats bij het sportveld komt te wonen. We hebben hier het bouwterrein vlak gemaakt en ook met de kleine kinderen loombandjes gemaakt.
 
Na deze Rio dagen zijn we naar Pequeri gegaan. Hier worden 32 kinderen opgevangen, die nergens anders terecht kunnen. Ze zijn vaak zwaar getraumatiseerd en hebben al zoveel dingen meegemaakt ondanks hun jonge leeftijd.  REMER werkt hier met een heel team van maatschappelijk werkers, psychologen om de kinderen bij te staan en proberen dat ze het leven weer aan kunnen.
Wij hebben hier twee huisjes van binnen helemaal opgeknapt en een van buiten. Daarnaast is er een tegelvloer gelegd in een recreatiezaal, zodat het daar aangenamer is om te zijn – veel minder stoffig.
 
Na bijna drie weken zijn we allemaal weer huiswaarts gegaan. Met veel herinneringen en indrukken en veel respect voor Robert en zijn team omdat zij altijd weer doorgaan met hun moeilijke werk. Onze steun blijft hierin altijd hardnodig.

terug